Ételek felmelegítésére, és kis mennyiségek, jellemzően maximum fél kilónyi élelmiszerek (többnyire zöldségek) párolására. Lehetőleg abban az edényben melegítsed vagy párold az ételt amelyikből enni is fogod: így a nem kell túlmelegíteni az ételt, mert tálaláskor sem hűl ki. Nem árt ha tudod, a mikrohullámok legfeljebb hat centiméter mélyen jutnak az ételbe, nyugodtan nyisd ki a mikro ajtaját, kevergesd meg, hogy mindenhol egyenletesen melegedjen. Pár száz forintért kaphatsz mikróba alkalmas fedőt is, ami segíti az egyenletes melegítést, valamint nem fröcsögi szét a mikrót a túlmelegített pörkölt.

A mikróval való olvasztást nem minden esetre javaslom, mert sok energiát fogyaszt, egy átlagos olvasztó program 20-30 perc, és nem egyenletesen olvad ki, én már jártam úgy, hogy hiába volt beállítva súly, és az is, hogy mit olvasztok, az egyik fele még fagyos volt, a másik fele meg szinte megfőt. Húsok, zöldségek olvasztásánál inkább az egyszerű módszert javaslom - vedd ki a fagyasztóból időben! Viszont legfagyasztott kenyér olvasztására tökéletes, olyan, mintha most vették volna ki a kemencéből, kellően meleg, friss és ropogós.

Nem csak az olvasztás az, ami felesleges áramot fogyaszt, hanem az is, ha nem megfelelően használjuk a mikrót, itt nem arra gondolok, hogy tilos benne macskát szárítani, hanem például bizonyos mennyiségek felett már jobban megéri a tűzhelyet használni, íme néhány példa:

Ha tejet melegítünk
10 °C-ról 60 °C-ra

Mikrohullámú sütő
750 W
Főzőlap
200 ml 1 perc 0,025 kWh 1 perc 20 másodperc 0,032 kWh
400 ml 2 perc 0,045 kWh 2 perc 8 másodperc 0,046 kWh
Ha burgonyát főzünk ebédre...
Mikrohulámú sütő
750 W
Főzőlap
250 g 11 perc 0,145 kWh 23 perc 0,093 kWh
400 g 18 perc 0,268 kWh 23 perc 0,160 kWh

 

Barnával kiemeltem azokat az értékeket, amikkel spórolni lehet, a mikró nem biztos hogy minden esetben energiát takarít meg, de időt biztosan, mert sokkal gyorsabban tud melegíteni.

Szerző: Spórolj Kreatívan  2014.01.30. 11:10 Szólj hozzá!

Címkék: Konyha Energiafogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://sporoljkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr435789704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása