Ételek felmelegítésére, és kis mennyiségek, jellemzően maximum fél kilónyi élelmiszerek (többnyire zöldségek) párolására. Lehetőleg abban az edényben melegítsed vagy párold az ételt amelyikből enni is fogod: így a nem kell túlmelegíteni az ételt, mert tálaláskor sem hűl ki. Nem árt ha tudod, a mikrohullámok legfeljebb hat centiméter mélyen jutnak az ételbe, nyugodtan nyisd ki a mikro ajtaját, kevergesd meg, hogy mindenhol egyenletesen melegedjen. Pár száz forintért kaphatsz mikróba alkalmas fedőt is, ami segíti az egyenletes melegítést, valamint nem fröcsögi szét a mikrót a túlmelegített pörkölt.
A mikróval való olvasztást nem minden esetre javaslom, mert sok energiát fogyaszt, egy átlagos olvasztó program 20-30 perc, és nem egyenletesen olvad ki, én már jártam úgy, hogy hiába volt beállítva súly, és az is, hogy mit olvasztok, az egyik fele még fagyos volt, a másik fele meg szinte megfőt. Húsok, zöldségek olvasztásánál inkább az egyszerű módszert javaslom - vedd ki a fagyasztóból időben! Viszont legfagyasztott kenyér olvasztására tökéletes, olyan, mintha most vették volna ki a kemencéből, kellően meleg, friss és ropogós.
Nem csak az olvasztás az, ami felesleges áramot fogyaszt, hanem az is, ha nem megfelelően használjuk a mikrót, itt nem arra gondolok, hogy tilos benne macskát szárítani, hanem például bizonyos mennyiségek felett már jobban megéri a tűzhelyet használni, íme néhány példa:
Ha tejet melegítünk |
||||
Mikrohullámú sütő 750 W |
Főzőlap | |||
200 ml | 1 perc | 0,025 kWh | 1 perc 20 másodperc | 0,032 kWh |
400 ml | 2 perc | 0,045 kWh | 2 perc 8 másodperc | 0,046 kWh |
Ha burgonyát főzünk ebédre... | ||||
Mikrohulámú sütő 750 W |
Főzőlap | |||
250 g | 11 perc | 0,145 kWh | 23 perc | 0,093 kWh |
400 g | 18 perc | 0,268 kWh | 23 perc | 0,160 kWh |
Barnával kiemeltem azokat az értékeket, amikkel spórolni lehet, a mikró nem biztos hogy minden esetben energiát takarít meg, de időt biztosan, mert sokkal gyorsabban tud melegíteni.
Utolsó kommentek